Mazury
Milkły kościelne dzwony, czas stawał w miejscu. Tak rozpoczynała się Wielkanoc na dawnych Mazurach. Wielki piątek był najważniejszym ze wszystkich dni świątecznych.
Mówiła Ewa Błaszko z Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie.
Aż do 1945 roku nie znano na Warmii i Mazurach zwyczaju święcenia potraw. Wielkanoc była uznawana za moment graniczny, symbolizujący zwycięstwo życia nad śmiercią. Wierzono, że tego dnia woda nabiera magicznych i leczniczych właściwości.
U Mazurów na stole wielkonocnym królowały potrawy, które pozyskiwano z własnego gospodarstwa.
Były też przesądy. Pewne czynności miały zapewnić pomyślność i dobrobyt.
Dodała Ewa Błaszko.





![Święta dawniej i dziś. Jakie są największe różnice? [SONDA] 5 Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu/Fot. Radio 5](https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2025/04/easter-bunny-95096_1280-crop-350x250.jpg)

![Jak spędzimy Wielkanoc? [SONDA] 7 Zdjęcie ilustracyjne/ UM w Giżycku](https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2022/04/kiermasz-wielkanocny-zdj.-UM-w-Gizycku-4-350x250.jpg)




