Ełk
Dwa lata temu było trzecie miejsce, w roku ubiegłym drugie, a teraz Maria Solińska i Hubert Hyzopski stanęli na najwyższym stopniu podium zajmując pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 4”.
Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku byli jedną z ośmiu drużyn, które po eliminacjach zakwalifikowały się do ścisłego finały. Ten odbył się 10 kwietnia w Warszawie. Finaliści mieli za zadanie przygotować przystawkę, zupę i danie główne „z drobiem w roli głównej” z sekretnych składników, umieszczonych przez organizatora w tzw. „secretbox-ie”, w którym znaleźli tuszki kurczaka, gruszki, ser pleśniowy, szparagi i brokuł baby.
Ełcka drużyna na przystawkę przygotowała roladkę z kurczaka nadziewaną pak choi, podaną z musem z gruszki i sera Lazur oraz „pappardelle” szparagowe. Zupa to krem pietruszkowo-gruszkowy z oliwą szczypiorkową, chipsami z chorizo i kompresowaną gruszką. Danie główne składało się z piersi kurczaka sauté ze skórką, purée z fenkuła, sosu demi-glace na bazie kurczaka, młodych ziemniaków i smażonego brokułu baby.
Poza pucharem za zajęcie pierwszego miejsca Maria i Hubert otrzymali także wyróżnienie i tytuł „Mistrz Platingu” za najlepiej rozplanowane stanowisko pracy, wyjątkową czystość i dbałość o higienę podczas finału konkursu.
Warto dodać, że Marysia Solińska i Hubert Hyzopski tworzą duet młodych kucharzy, którzy wielokrotnie już sięgali po najwyższe trofea w konkursach kulinarnych. W ich drodze na kulinarne wyżyny towarzyszy im nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół nr 6 – Anna Korzeń.