[FILM] Na grzyby z Radiem 5!

1ca9644e dfb4 41e1 a068 34bb2d3dfa4e

Region 

Po lipcowym wysypie grzybów w lasach na południu Polski pierwsze, sierpniowe grzyby pojawiły się w lasach regionu. Jak informowali Radio 5 słuchacze, śmiało można ruszyć na poszukiwania borowików, kurek czy koźlaków. Radio 5 również postanowiło dołączyć do grona poszukiwaczy prawdziwków…

– Zbierajmy tylko te grzyby, które dobrze znamy. Wybierając się do lasu, dobrze jest wcześniej rozeznać się w gatunkach grzybów, które można bezpiecznie zbierać i zjadać. Niektóre łatwo jest pomylić z ich trującymi kuzynami. Przykładem może być pieprznik jadalny, czyli popularna kurka, który wyglądem przypomina niejadalną lisówkę pomarańczową.

Lasy Państwowe przygotowały specjalny poradnik w formie PDF-u, który można pobrać na telefon i wykorzystać w czasie grzybobrania. Znajdziemy w nim zdjęcia i opisy grzybów, które można bezpiecznie jeść i dowiemy się, jak odróżnić je od niebezpiecznych – trujących odpowiedników.

Jednocześnie leśnicy przypominają, by osoby, które nie znają się dobrze na grzybach, zbierały tylko te z rurkowymi kapeluszami. Wśród nich nie ma okazów śmiertelnie trujących. Niedoświadczeni grzybiarze zbieranie grzybów blaszkowych powinni sobie odpuścić.

W Polsce występuje bogactwo grzybów, zaś 5% z nich jest szkodliwych i trujących. Nie ryzykujmy i nie sięgajmy po każdego napotkanego na leśnej ścieżce owocnika.

Darów lasu nie zbieramy w reklamówki foliowe, ponieważ powoduje to zaparzanie i przyspiesza ich psucie. Pamiętajmy – te wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, więc nie warto szukać ich przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu.

Grzybów nie możemy zbierać wszędzie. Taki zakaz obowiązuje m.in.: na terenie parków narodowych. Jest to niezgodne z prawem i grozi za to mandat. Z koszykiem nie wybierzemy się także w miejsca, gdzie jest stały zakaz wstępu. To m.in.: uprawy do 4 metrów wysokości, drzewostany nasienne i powierzchnie doświadczalne czy ostoje zwierzyny.

Według najnowszych badań grzyby są bardzo cennym składnikiem naszej diety. Oprócz dobrze przyswajalnych białek znajdziemy w nich witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Warto je jeść, szczególnie jeśli w produktach spożywczych szukamy witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu.

Darz bór!

Exit mobile version