Ełk
Duet młodych kucharzy z Ełku Maria Solińska i Hubert Hyzopski ponownie udowodnili, że nie mają sobie równych. To uczniowie z Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, którzy pod okiem nauczycielki Anny Korzeń zajmują najwyższe stopnie podium w konkursach dla uczniów szkół gastronomicznych.
Tym razem w konkursie o KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego w finale pokonali 9 drużyn i zdobyli wczoraj (27.10) aż trzy wyróżnienia, w tym jedno to najważniejsze.
Maria i Hubert przygotowali tatar wołowy z olejem z trawy żubrowej i czarnuszką w towarzystwie podpłomyka i musu z wędzonego twarogu, a także schab w myśliwskiej panierce z purée chrzanowym i konfiturą z wiśni i jabłek. Za te dwa danie w ich ręce powędrował puchar za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie oraz dwa wyróżnienia za najlepsze danie z mięsa wołowego i najlepszą potrawę z wieprzowiny.
W nagrodę uczniowie odbędą staż w renomowanej restauracji.












