Zajęcia dla najmłodszych w Inkubatorze

560822121 803152299141745 6608212115243587584 n
Suwałki
Jesienne specjały przygotowywały w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w podsuwalskim Sobolewie uczniowie Szkoły Podstawowej nr 6 w Suwałkach. Dzieci przygotowały jesienne ciasteczka z jabłkiem, według przepisu naszych babć. Wszystko pod okiem Małgorzaty Dojnikowskiej, opiekun Inkubatora.
Inkubator to miejsce, gdzie można wysuszyć warzywa, owoce, wytłoczyć olej czy nawet upiec chleb. Zainteresowani muszą jedynie pokryć  koszt zużytej energii elektrycznej.  Miejsce pozwala mieszkańcom na bezpośrednie przetwarzanie płodów rolnych, a kołom gospodyń wiejskich daje szansę szerszego rozwoju.  Placówka od lat organizuje bezpłatne warsztaty kulinarne z myślą o mieszkańcach gminy Suwałki, ale też otwiera na wizyty gości spoza gminy, takich jak najmłodsi uczniowie suwalskich szkół.
560822121 803152299141745 6608212115243587584 n
Exit mobile version