Ełk
Sobota (13.12) w Ełku upłynęła pod znakiem Jarmarku Bożonarodzeniowego. Świąteczny klimat można było poczuć za sprawą wydarzenia przygotowanego przez Ełckie Centrum Kultury.
To już wieloletnia tradycja. Na Placu Jana Pawła II stanęło kilkadziesiąt stoisk. Wśród nich m.in. te, na których można było zaopatrzyć się w wyjątkowe, własnoręcznie wykonane ozdoby świąteczne oraz gastronomiczne – oferujące smakołyki litewskie i z Podlasia.
Mówiła Radiu 5 Aneta Werla, dyrektor Ełckiego Centrum Kultury.
O świąteczny poczęstunek zadbał szef kuchni – Marcin Budynek. Co przygotował w ramach kulinarnego pokazu?
Tradycyjna kuchnia świąteczna różni się od siebie w zależności od regionu Polski, zwraca uwagę Marcin Budynek.
Tradycyjnych produktów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia nie brakowało również na jarmarcznych straganach. Wśród nich piękne, własnoręcznie zdobione pierniki.
Ozdobą wielu świątecznych stołów będą stroiki. Te jedyne w swoim rodzaju można było zdobyć na Bożonarodzeniowym Jarmarku.
Mówiła Emilia Matys z Alter CIS.
O świąteczną atmosferę zadbali utalentowani, lokalni artyści. Ze sceny wybrzmiewały kolędy, pastorałki i inne piosenki bożonarodzeniowe.
Wśród straganów – wielu kupujących.
– To doskonała okazja, by zdobyć niepowtarzalne produkty, podkreślali.
Poniżej galeria zdjęć z Jarmark Bożonarodzeniowego w Ełku .














































