Suwałki
Coroczne Święto Chleba odbywa się dziś w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. To już wieloletnia tradycja, że jesienią placówka organizuje wydarzenie poświęcone podstawowemu produktowi żywnościowemu. Uczniowie mogą wykazać się umiejętnościami w pracowniach praktycznych, a lokalne piekarnie prezentują swoje wypieki. Całość wpisuje się w renesans, jaki od pewnego czasu przeżywa pieczenie domowego chleba. Jak mówi Henryka Dębowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych-gastronomicznych to dobra moda, bo odpowiednio upieczony chleb jest nie tylko smaczny ale i zdrowy.
W szkole, która kształci kucharzy i gastronomów, umiejętność pieczenia chleba jest jedną z podstawowych.
Jak mówi Paulina Walicka z III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych, świadomość swoich umiejętności jest tak samo ważna, jak teoria.
Jak mówi Jolanta Nikścin, dyrektor CKR, święto chleba to też okazja do kontaktu z miejscowymi piekarniami. Bywa bowiem, że absolwenci CKR właśnie w nich szukają swojej pracy.