Sobolewo
O połowę obniżył stawki swoich usług gminny Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w podsuwalskim Sobolewie. To miejsce, gdzie każdy zainteresowany może wysuszyć owoce i warzywa, wytłoczyć olej, czy zrobić przetwory.
W dobie wysokiej inflacji i wszechobecnych podwyżek cen to swoisty fenomen.
Jak mówi Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy Suwałki, Inkubator nie ma na celu działalności zarobkowej. Powstał w oparciu o dotacje zewnętrzne. Ma służyć mieszkańcom, a stawka pokrywa koszt energii i pracy obsługi.
Wójt przyznaje, że jednym z głównych kosztów obróbki owoców i warzyw jest prąd, ale gmina do końca lutego ma zagwarantowane niskie stawki. Dodatkowo koszty obniża użycie paneli fotowoltaicznych.
Dzięki temu samorząd nie musi podnosić chociażby stawek za wodę.