Radio5
SŁUCHAJ
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • SZLAKAMI SUWALSZCZYZNY
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko

Wybierz język

Radio5
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • SZLAKAMI SUWALSZCZYZNY
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio5
SŁUCHAJ
Strona Główna Wyróżnienie Sponsorowane

Jak upiec w domu chleb na zakwasie?

AA Red. AA
23 stycznia 2023
w Sponsorowane
0
1 24
0
SHARES
0
VIEWS
Udostępnij na FacebookUdostępnij na Twitter

Uwielbiasz świeży chleb? Nie ufasz składom chlebów ze sklepów i marketów? Szukasz oszczędności? Jeśli tak, to dowiedz się, jak samodzielnie upiec w domu chleb na zakwasie! Dzięki temu będziesz mieć w domu zawsze świeży, chrupiący chleb ze skłdników, które sama przygotujesz. A to wszystko taniej niż chleb z piekarni. Jeśli chcesz, możesz nawet samodzielnie przygotować własny zakwas!

Co to jest zakwas?

Zakwas to mieszanina mąki i wody, która po kilku dniach fermentacji tworzy kwaśny roztwór, w którym rozwijają się korzystne bakterie i drożdże. Zakwas daje chlebowi charakterystyczny smak i aromat oraz umożliwia jego naturalne wyrośnięcie. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, mieszając mąkę z wodą i odstawiając w ciepłym miejscu na kilka dni. Tak przygotowany zakwas można przechowywać nawet kilka lat.

Jakie korzyści daje pieczenie w domu chleba na zakwasie?

Pieczenie chleba w domu daje wiele korzyści. Kupując chleb w sklepie, nie zawsze wiemy, co jest do niego dodawane. Masz pewność, że upieczony w domu chleb zawiera tylko te składniki, które wybrałaś. Możesz również dostosować chleb do swoich preferencji – jeśli lubisz chleb o konkretnym smaku lub strukturze, możesz dostosować proporcje składników do tego, jaki chleb lubisz najbardziej. Chleb upieczony w domu jest również zawsze świeży i smaczny, dzięki temu możesz się nim cieszyć każdego poranka. Możesz też zaoszczędzić pieniądze – chleb upieczony w domu jest zazwyczaj tańszy niż kupiony w sklepie. Trzeba także pamietać, że samodzielne wykonanie czegoś daje nam poczucie dumy i radości. Dlatego po udanym wypieku możesz się cieszyć satysfakcją z własnoręcznie upieczonego chleba.

Jakie są minusy pieczenia w domu chleba na zakwasie?

Pieczenie chleba na zakwasie wymaga nieco więcej czasu niż pójście do najbliższego marketu i kupienie chleba. Trzeba również odpowiednio wcześniej przygotować zakwas i zaczyn a następnie dwa razy odczekać, aż ciasto wyrośnie. Dlatego też pieczenie chleba na zakwasie wymaga sporej dawki cierpliwości i uwagi. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, pieczenie chleba na zakwasie może być dla Ciebie pewnym wyzwaniem. Potrzebujesz odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, by osiągnąć dobry efekt, ale nabyć doświadczenia możesz tylko w jeden sposób…

Przepis na chleb na zakwasie

Zaczyn– 100 g mąki żytniej razowej- 100 ml wody- zakwas żytni pełny
Ciasto– 150 g zaczynu- 150 g mąki orkiszowej chlebowej- 100 g mąki orkiszowej razowej- 160 ml wody- 1 łyżka miodu- 2 łyżki orzechów włoskich bądź nasion słonecznika (do posypania)- 8 g soli
Przygotowanie zaczynu Przygotowanie chleba zaczynamy dzień przed pieczeniem. Wtedy tworzymy zaczyn. Składniki na zaczyn przekładamy do miski i mieszamy. Miskę z wymieszanymi dokładnie składnikami przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16h.
Jeśli chcesz wrzucić do chleba jakieś ziarna np. słonecznika czy dyni, należy je również dzień wcześniej przygotować. Takie nasiona najpierw płuczemy a następnie zalewamy wodą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16h. Przez ten czas zmiękną i będzie można je dodać do ciasta.
Przygotowanie właściwego ciasta Do dużej misy miksera przekładamy wszystkie składniki razem z przygotowanym wczesniej zaczynem. Po dokładnym wymieszaniu mikserem zostawiamy ciasto na około 90 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie 2-3 razy delikatnie przewracamy ciasto w misie. Zwróć uwagę na konsystencję ciasta – powinno być ono elastyczne i luźne. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i formujemy bochenek. Uformowany bochen przykrywamy i zostwiamy na 2-3h w temperaturze pokojowej. Po odczekaniu smarujemy wierzch ciasta wodą i posypujemy nasionami lub pokruszonymi orzechami. Następnie przekrajamy bochenek wzdłuż ostrym nożem na pół. Wstawiamy całość do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Następnie zmniejszamy tempraturę w piekarniku do około 190 stopni (nie wyjmujemy chleba!) i pieczemy dalej przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia. I gotowe! Powodzenia!

 

Artykuł sponsorowany

REKLAMA
Poprzedni

Więcej czasu na zdobycie dotacji

Następny

Olecka ,,Kąpiel dla Odważnych”

Podobne

Stabilne i nizsze nawet o 20 ceny energii
Sponsorowane

Rosną koszty energii – lokalne firmy szukają stabilności. Spółdzielnie Energetyczne PESSA mają gotowe rozwiązanie

17 grudnia 2025
nowoczesny prepping modny trend czy odpowiedzialne
Sponsorowane BSG

Nowoczesny prepping – modny trend czy odpowiedzialne podejście do życia?

17 grudnia 2025
adobestock 4738966291
Sponsorowane BSG

Krzyki, Fabryczna czy Psie Pole – ranking dzielnic pod kątem jakości życia we Wrocławiu

16 grudnia 2025
1 2 1
Sponsorowane

Co kupić koleżance na święta? Prezentowy poradnik last minute

15 grudnia 2025
1 2
Sponsorowane BSG

Dlaczego kręgle w Hali Centralnej w Krakowie to zawsze trafiony pomysł?

15 grudnia 2025
25
Sponsorowane BSG

Konto w dużym banku czy w fintechu? Co wybrać – konto osobiste tradycyjne czy nowoczesne?

12 grudnia 2025
12
Sponsorowane BSG

Weterynarz ortopeda – kiedy Twój zwierzak potrzebuje pomocy specjalisty od ruchu

11 grudnia 2025
Źródło: pexels.com
Sponsorowane

Lampki choinkowe LED z efektem błysku – pomysły na dekoracje stołu, balustrady i ścian

11 grudnia 2025
Pokaż więcej
Następny
Białe Niedźwiedzie Olecko - Tomasz Dębski

Olecka ,,Kąpiel dla Odważnych"

Please login to join discussion

Czytaj również

Wydatki sięgną ponad pół miliarda złotych

Promocja tomiku „Drzewa mówią ciszą”

Magazyn Powiatu Augustowskiego

Fundacja zmieniła adres

Jutro akcja „SpoKREWnieni Służbą”

Pomieszczenia i taras ROK-u doczekają się remontu

Debata „Stop przemocy wobec kobiet”

Podszyli się pod policjantów i napadli na obywateli Ukrainy

Rosną koszty energii – lokalne firmy szukają stabilności. Spółdzielnie Energetyczne PESSA mają gotowe rozwiązanie

Opłatek sportowca

REKLAMA

RADIO 5 SUWAŁKI

ul. Bulwarowa 5
16-400 Suwałki
tel. (087) 567 80 00
serwis@radio5.com.pl

RADIO 5 EŁK

ul. Małeckich 2
19-300 Ełk
tel. (87) 621 59 00
elk@radio5.com.pl

Agencja Reklamowa Radio 5

Suwałki
ul. Ks J. Zawadzkiego 2 lok. 1.2
16-400 Suwałki
tel. (087) 566 62 10
reklama.suwalki@radio5.com.pl

  • KONKURSY
  • LUDZIE RADIA
  • REKLAMA
  • PATRONAT MEDIALNY
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • NADAWCA
  • KONTAKT
© 2025 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Praca Ełk | Ogłoszenie o pracę | The protocol | Targi pracy |
Praca Suwałki | Praca na Gowork.pl | XTB - czy warto? | Kwiaciarnia Laflora.pl

gnews
Translate »
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • SZLAKAMI SUWALSZCZYZNY
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT

© 2024 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.