region
Ruszyła kolejna odsłona Wakacyjnych Smaków z Radiem 5. Nasi reporterzy ponownie wyruszyli w trasę.
Przypomnijmy, że w każdy wakacyjny piątek na antenie Radia 5 odwiedzamy piękne miejsca Suwalszczyzny i Mazur, przybliżając Wam “smaczki”, zarówno znane, jak i dotychczas nieodkryte. Rozmawiamy z ciekawymi ludźmi, jemy pyszne regionalne przysmaki, a także częstujemy Was, naszych słuchaczy, spotkanych na trasie. Opowiadamy Wam historie, anegdoty, rozdajemy prezenty od Radia 5.
16 lipca pierwszym punktem na trasie reporterskiej wyprawy jest Łowisko „Mario” w Gajewie koło Giżycka.
Radiowa ekipa w składzie: Marta Półtoraczyk, Tomek Suchocki oraz Robert Miszkiel przekonała się już, że pływają tam naprawdę ogromne karpie.
Sekrety łowiska radiowej ekipie oraz naszym słuchaczom zdradził właściciel łowiska Mariusz Jabłoński. Rekordową złowioną tutaj rybą jest, na razie, karp o wadze ponad 31 kilogramów, lecz wiadomo, że pływa tu także sum-potwór.
Ekipa radiowa na koniec pobytu w Gajewie posiliła się w tamtejszej „Tawernie Majka” chłodnikiem i sandaczem w sosie kurkowym.
Kolejny przystanek to plaża nad Śniardwami w Nowych Gutach. Tutejsza Marina Śniardwy tego lata tętni życiem. Turyści ze Śląska, spotkani nad największym polskim jeziorem, mówią, co kochają na Mazurach.
Nie da się ukryć, że 16 lipca kulinarnym tematem przewodnim Wakacyjnych Smaków z Radiem 5 są ryby. Stąd wizyta w Gospodarstwie Rybackim „Śniardwy” w Okartowie. Dyrektor tego obiektu Marek Kragiel mówi o skarbie, jakim są mazurskie ryby.
– To specjały, które zyskują uznanie wśród odwiedzających nas turystów, a ilość ryb w Śniardwach przyciąga wędkarzy – zaznacza Marek Kragiel.
Jednym ze wspomnianych wcześniej specjałów jest serwowana w tutejszej smażalni ryb niepowtarzalna zupa rybna. Nasza radiowa ekipa potwierdza, że jest pyszna.
Z Okartowa Wakacyjne Smaki z Radiem 5 przenoszą się do Ogródka. Tu kolejna gratka dla smakoszy, lecz tym razem także mazurskiej poezji, a więc Muzeum Michała Kajki. Warto dodać, że obiekt znajduje się w domu rodzinnym poety.
Trafić tu nietrudno. Muzeum jest w połowie drogi między Ełkiem a Orzyszem, w sąsiedztwie jezior: Kraksztyn i Druglin Duży. O źródłach czerpania produktów spożywczych przez dawnych mieszkańców Mazur mówi Michał Misztal, dyrektor Muzeum Michała Kajki w Ogródku.
Dyrektor Misztal dodaje, że w muzeum tego lata mnóstwo ciekawych wydarzeń.
Muzeum Michała Kajki w Ogródku było ostatnim punktem na mapie tej podróży radiowej ekipy. Sponsorem podróży była firma Stollar.
Kolejna edycja Wakacyjnych Smaków z Radiem 5 już 23 lipca.